Édesburgonya vagy édesburgonya jó a vércukorért?

Meg lehet lepődni, ha kiderül, nincs kapcsolat az édesburgonya és a jams között. Habár gyakran összezavarodnak, az édesburgonya közelebb áll a liliomokhoz és a füvekhez, mint az édesburgonyához, és az édesburgonya inkább a reggeli dicsőségű virág. Nem csoda tehát, hogy ez a két veggies hatással lehet a vércukorszintjére.

Ha megpróbálja megállapítani, hogy egy adott étel hogyan befolyásolja a vércukorszintjét, fontolja meg a vércukorszintjét. A glikémiás index egy módszer annak meghatározására, hogy az élelmiszer hogyan növeli a vércukorszintjét. Az élelmiszerek pontszámot kapnak, amely összehasonlítja a hatásukat a tiszta glükózzal. A pontszámok nulla-tól 100-ig terjednek, annál nagyobb a pontszám, annál nagyobb és gyorsabb a hatás.

A jams és az édesburgonya nagyon hasonló a szénhidrátokban és a rosttartalomban. Egy 4 oz. A kamrák 27 g szénhidrátot tartalmaznak 4 g rostból és 0,5 g cukrokból. Az édesburgonya félcsészés adagja 21 g szénhidrátot és 3 g rostot tartalmaz, de 8 g cukrot. Ez a kombináció a szénhidrátok, a rost és a cukrok segít meghatározni, hogy az élelmiszer befolyásolja a vércukorszintjét.

A glikémiás index a keményítők hatását a vércukorszintre hatja át. A nyers élelmiszerek keményítőt tartalmaznak a kompakt szemcsékben, ami megnehezíti az emésztést. A főzés elengedi a keményítőt, megkönnyíti az emésztést – és emeli a vércukorszintjét. Az alacsony GI-értékkel rendelkező élelmiszerek, 0 és 55 között, lassan emésztett keményítőt tartalmaznak. A mérsékelt GI-indexek értéke 56-69. A magas GI érték, 70 és 100 között, olyan élelmiszereket jelöl, amelyek gyorsan emésztett keményítőt tartalmaznak, és amelyek vércukorszintet és ütközést okoznak. A Sydney-i Egyetem szerint az előkészítéstől függően az édesburgonya GI-értéke 44-94, míg a gyöngyök 35-77 közé esnek. Az alacsonyabb minősítések a főtt édesburgonya egycsészében, 44, Főtt főtt főtt csirkemell, amely a 35-ös rangot tartalmazza. A legmagasabb 94-es érték a 45 percig hámozott és sütött édesburgonyára vonatkozik. Az előmelegített szénnel hámozott és pörkölt jamsorozat 77-es értéket kap.

Mindezek az információk arra engednek következtetni, hogy mind az édesburgonya, mind az édesburgonya jó a vércukorért. Bár a jams szignifikánsan alacsonyabb glikémiás besorolással rendelkezik, mint az édesburgonya, mindkettő a vércukorszint szabályozására szolgáló étrendben lehet. A cukorbetegeknek különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az élelmiszerek milyen hatást gyakorolnak a vércukorra, mivel a cukorbetegség egy része a glükózszintet szabályozza. Az American Diabetes Association javasolja, hogy a cukorbetegek étkezésenként 45-60 gramm szénhidrátot fogyasztanak. Vagy egy édesburgonya vagy egy yam illeszkedik az étkezéshez a glikémiás index vagy a szénhidrát-számláló diéta szerint a cukorbetegek számára.

szempontok

Az édesburgonya és a jamsav szénhidrátjai

Édesburgonya, jams és vércukor

Étkezés a cukorbetegséggel