Anti-androgének a pattanásokért

A spironolakton

A szervezetben található magas androgénszintek néha aknét okozhatnak. Az androgének, amelyeket közismerten férfi hormonoknak neveznek, stimulálják az olajos anyag termelését a bőr faggyúmirigyjein. Ez az olajos anyag piszkot és halott bőrsejteket csap a pórusokban, lehetővé téve a baktériumok virágzását. Egyes orvosok antiandrogént írnak fel az akne foltok megjelenésének csökkentésére.

Ciproteron-acetát

A spironolakton blokkolja a szervezetben az androgén hormon receptorokat. Ez lelassítja az olajtermelést a faggyúmirigyekben. A gyógyszer blokkolja a túlzott androgén-termelődést is, amely hormonális pattanások kialakulását ellenőrzi. A spironolakton mellékhatásai a MedlinePlus szerint hányás, szédülés, fejfájás, gyomorfájás, hasmenés, fokozott testszőrnövekedés, fáradtság, szabálytalan menstruációs periódusok, a hang elmélyülése, nyugtalanság és kibővített vagy fájdalmas mellek. Vese- vagy májbetegségben szenvedőknek körültekintően kell eljárniuk a spironolakton alkalmazása során.

flutamid

A ciproteron-acetát blokkolja az androgén receptorokat a faggyúmirigyek sejtjeiben. A DermNet NZ honlapja ezt a gyógyszert hatalmas androgén elleni antioxidának nevezi, amelyet a nők a menstruációs ciklus 1-10. Ez a gyógyszer csökkenti a faggyúmirigy által termelt olaj mennyiségét, és csökkenti a mitesszerek és a fehérfejek képződését. Ez a gyógyszer a túlzott hajnövekedést kezeli nőkben, nőstény hajhullásban és tesztoszteronérzékeny rákokban. A ciproteron-acetát mellékhatásai közé tartozik a melle duzzanata, a szexuális vágy növekedése, a szexuális képesség csökkenése és a váratlan tejáramlás a mellekből.

Szájon át szedhető fogamzásgátló

A flutamid gátolja az androgének kötődését a célszövetekben. Általában az androgénre érzékeny prosztatarák kezelésére alkalmazzák, a flutamid szintén alkalmazható az akne kezelésében. A flutamid használatával kapcsolatos egyik legsúlyosabb mellékhatás a májkárosodás. A DailyMed honlapja beszámol arról, hogy azoknak, akik a flutamidot szedik, a kezelés előtt és havonta kell kezelniük a májfunkciókat a kezelés első négy hónapjában. Egyéb mellékhatások közé tartozik a magas vérnyomás, bőrirritáció, gasztrointesztinális zavarok, álmosság, zavartság és szorongás.

Néhány orális fogamzásgátló anti-androgén tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hasznosak az akne kezelésében. A Women’s Health Resource honlapja szerint a pattanások kezelésére alkalmazott fogamzásgátlók nagyobb mennyiségben tartalmazzák az ösztrogént, mint a többi fogamzásgátló tablettát. Az akne megjelenését csökkentő orális fogamzásgátlók például az Ortho Tri-Cyclen, a Modicon, az Ortho Evra és a Necon. Mivel az orális fogamzásgátlók növelik a vérrögképződés kockázatát, a dohányzó nők és a 35 év feletti nők körültekintően kell eljárniuk a gyógyszerek szedésénél. Egyéb orális fogamzásgátló mellékhatások közé tartozik a szabálytalan menstruációs vérzés, a hangulati változások, a szédülés, a fejfájás, a mellérzékenység és az émelygés.