Alternatívái az orrspray-nek

Sóoldat

Bár az orr spray-k csökkenthetik az allergia és az orrdugulás tüneteit, nem mindig a legjobb megoldás. Például a decongestáns orrspray alkalmazásával a Mayo Clinic honlapja szerint három nap alatt visszafojtó torlódást és hatékonyságcsökkenést okozhat. Az orr spray-k alternatíváihoz érdekelt emberek sokféle alternatívát kínálnak. Az életmód módosítása, a sóoldat és az orális gyógyszerek mindannyian hatékonyan csökkenthetik az orrdugulást és allergiás tüneteket orrspray használata nélkül.

Életmód módosítások

A gyógyszeres orrspray-k alternatíváját kereső emberek mérlegelhetik a házi készítésű sóoldat alkalmazását, hogy lazítsák a nyálkahártyát, és könnyítik az orrdugulást. Az emberek sós oldatot hozhatnak létre 1/4 ts sót 1 csésze meleg vízben. Míg lefekszenek, akkor egy szemcseppel vagy más eszközzel használhatják a megoldást az orrba.

Orális antihisztaminok

Az egyszerű életmódbeli változások egyszerűen ideiglenesen enyhítik az orr-tüneteket anélkül, hogy orrspray-re lenne szükség. Az orrdugulásban szenvedő betegeknek sok pihenést kell tartaniuk, és sok folyadékot kell fogyasztaniuk, beleértve a csirkehúsleveseket, a forró teát vagy a vizet, magyarázza a Medline Plus, az Országos Egészségügyi Intézmények kiadványa. Mivel a lefekvés gyakran súlyosbítja az orrdugulást, akármennyire is lehet, hogy segítsen. Ez magában foglalhatja a fejet párnázással, éjszakai alvás közben. Végül párásítóval vagy páraelnyelővel nedvesítik a levegőt, ami lazítja a nyálkahártyát és enyhíti az orrfoltot.

Orális dekongestánsok

A hisztamin a szervezetben található olyan vegyi anyag, amely felelős a torlódásért, tüsszögésért és orrfolyásért és viszketésért. Az orális antihisztamin hatóanyagok blokkolják ezt a vegyszert, ami csökkenti ezeket a tüneteket. Orális antihisztaminok közé tartoznak a loratadin, cetirizin, klemasztin, fexofenadin, difenhidramin és klór-feniramin gyógyszerek. Minden orális antihisztamin szájszárazságot vagy álmosságot okozhat. A régebbi generációs antihisztaminokat, például a difenhidramint és a klór-feniramint nem szabad gyermekeknek vagy idősebb felnőtteknek adni, jegyzi meg a Mayo Clinic honlapját.

Orális kortikoszteroidok

Az American Academy of Otolaryngology elmagyarázza, hogy az orr- és a sinusszűkület gyakran kiterjedt, duzzadt vagy dilatált véredények miatt fordul elő. Az orális dekongestánsok zsugorítják ezeket az ereket, és megnyitják a légcsatornákat. A legtöbb orális dekongestáns tartalmazza a pszeudoefedrin gyógyszert, ami stimuláns. Ez a gyógyszer potenciálisan veszélyes lehet bizonyos más gyógyszerekkel vagy magas vérnyomással vagy más egészségügyi problémákkal küzdők esetén.

A kortikoszteroid gyógyszerek blokkolják az allergiás reakciókat, beleértve a prednizonot és a prednizolont. Mivel a kortikoszteroidok sok rövid és hosszú távú mellékhatást okoznak, a Mayo Clinic honlapja megjegyzi, hogy általában csak rövid időtartamúak.