A fahéjas kéreg előnyei

Áttekintés

A meleg illatát és fűszeres aromáját híressé téve a fahéj növényi kérgét már évszázadok óta használják, mind fűszerezést, mind gyógyszert. A modern naturopátiás gyógyászatban a fahéj természetes kezelést jelent a krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a magas koleszterinszint tekintetében. Bár csak kevés bizonyíték van a fahéjas kéreg-kiegészítők használatának támogatására, ezek a termékek hasznos kiegészítő lehetnek az egészséges életmódhoz. Forduljon orvoshoz vagy dietetikushoz, mielőtt fahéjas kéreg-kiegészítőket használna, különösen ha Önnek egészségügyi állapota van.

Táplálás

A fahéjas kéreg számos fontos táplálkozási előnyhöz kapcsolódik. Az USDA National Nutrient Database szerint a fahéj mikrotápanyagok, mint például a K-vitamin és a vas forrása, valamint kalcium, mangán és diétás rostok forrása. Egy 1 evőkanál adag fahéj 1,4 milligramm mangánt tartalmaz, ami az ajánlott napi 2 mg-os adag 75 százalékát teszi ki. A mangán a MedlinePlus.com szerint segít megelőzni az oszteoporózist, a vérszegénységet és a premenstruációs szindrómát. A fahéj természetesen alacsony a zsír és a cukor, és ízét és szeszélyét hozzáadhatja az élelmiszerhez anélkül, hogy megnövelné cukor-, zsír- vagy kalóriatartalmát.

Antioxidáns hatások

A fahéjas kéreg táplálkozási és gyógyászati ​​előnyei számos antioxidáns hatással járnak. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megvédik az élő sejteket a szabadgyökök által okozott károktól – erősen reaktív oxigénmolekulák, amelyeket a szennyezés, a rossz táplálkozás, a cigarettafüst és a stressz okoz. Egy tanulmány, melyet 2009-ben jelentettek be az “American College of Nutrition” című folyóiratban, kimutatta, hogy a túlsúlyos emberek kevesebb szabad gyökök károsodását tapasztalták a fahéjak kiegészítéseként. A szabad gyökök hatásainak blokkolásával az antioxidánsok, például a fahéj segíthetnek megakadályozni a szív- és érrendszeri betegségeket és a rák egyes formáit.

Cukorbetegség kezelése

A fahéjot naturopátiában használják a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, amely potenciálisan súlyos egészségi állapotot okozhat, amely veszélyes magas vércukorszintet vagy cukrot okozhat a véráramban. Egy 2003-as “Diabetes Care” kiadványban az American Diabetes Association közzétette egy kisméretű tanulmány eredményeit, amelyek szerint a napi 1-6 adag fahéj-adag csökkentheti a vércukorszintet. Ezek a megállapítások biztatóak voltak, de nem egyértelműek, ezért több klinikai vizsgálatra van szükség a fahéj hatékonyságának bizonyítására a cukorbetegség alternatív vagy kiegészítő kezelésére.

Koleszterincsökkentés

Az American Diabetes Association szerint a fahéjfájdalmat igénylő cukorbetegeknél csökkent a koleszterinszint és a trigliceridszint, míg a placebót szedő személyek nem tapasztalták ezeket a hatásokat. Ugyanez a “Cukorbetegség-gondozás”, amely a fahéj vércukorra gyakorolt ​​hatását mutatta, kimutatta, hogy a fahéj használata a triglicerideket 30 százalékkal, az LDL-t vagy a rossz koleszterint 27 százalékkal, a teljes koleszterin pedig 26 százalékkal csökkentette. A vizsgálat nem mutatott változást a HDL-ben vagy a jó koleszterinszintben.