Meleg vagy hideg tömörítés a fejfájásokhoz

Akár alkalmi vagy krónikus fejfájásról van szó, valószínűleg más módszerekkel próbálkozott a fájdalom enyhítésében. Sokan meleg vagy hideg csomagolást használnak, egyedül vagy más kezelésekkel. Sajnálatos módon ez az időnként elismert gyakorlat nem alapos tanulmányozásra került. Határozott kutatómunkák hiányában a legtöbb egészségügyi szolgáltató javasolja, hogy válasszon egy meleg vagy hideg tömörítés között, ami az Ön számára leginkább megfelelő.

Nem nehéz, gyors szabályok

Nincsenek bizonyítékokon alapuló iránymutatások annak eldöntéséhez, hogy hideg vagy meleg tömeget használsz-e fejfájásra. Azonban a fejfájás típusát vagy okait segítheti annak kiválasztásában, hogy melyik hőmérséklet halmozódik meg, hogy megpróbálja eredetileg. Ha az első választása nem segít, nem okozhat kárt az ellenkező hőmérsékleten. Mivel a fejfájás számos típusa és oka van, a tömörítés hőmérséklete, amely a leginkább megkönnyíti az Ön számára, egyik fejfájásról a másikra változhat.

Feszültségtípusú fejfájás

A Fejfájás-típusú fejfájás a leggyakoribb fejfájás-rendellenesség, amely az emberek életük során az emberek 30-78 százalékát érinti. Bár a feszültség típusú fejfájást okozó specifikus mechanizmusok továbbra is rosszul ismertek, a fej, a nyak és a felső hátsó izomzatából származó idegrendszer szerepet játszik. Sok feszültség típusú fejfájással rendelkező ember egyidejűleg kellemetlen érzést kelt néhány vagy mindegyik izomban. A hő pihentetheti és megnyugtathatja ezeket az izmokat, ami potenciálisan megkönnyíti a feszültség típusú fejfájást. Lehet, hogy megpróbál egy meleg tömörítést a fején, vagy egy fűtött nyakpántot, bár nincs meggyőző vizsgálat, ami azt bizonyítja, hogy ez előnyös.

Migrénes fejfájás

A migrén a második leggyakoribb fejfájás-rendellenesség. Az emberek körülbelül 18 százaléka élete során tapasztalja a migréneket, jelentette be a Nemzetközi Társaság a fájdalom tanulmányozására. A migrénhez vezető biológiai mechanizmusok még mindig hiányosak, bár a jelenlegi kutatások az agy megváltozott működésére utalnak, ami túlságosan izgatottságot okoz. A migrénes fájdalom jellemzően lüktet a természetben, és a korlátozott kutatás azt sugallja, hogy a hidegterápia hasznos lehet. Egy kis tanulmány, amelyet 2006 decemberében tettek közzé a “bizonyítékokon alapuló kiegészítő és alternatív gyógyászatban”, megállapította, hogy a hideg gélcsomag alkalmazása a migrén alatt csökkentette a fájdalom súlyosságát a vizsgálatban résztvevők 50 százalékában. Egy 2013 júliusában közzétett, a “Hawaii Journal of Medicine és Közegészségügy” című külön tanulmányában a migrén alatt hideg nyakkendő alkalmazása csökkentette a fájdalmat a résztvevők 77 százalékában, akik a kezelést alkalmazták.

Egyéb fejfájás

A fejfájás gyakori tünet, amely a betegségek széles skálájával fordul elő. Ezekben a helyzetekben a teljes fejfájás enyhítése gyakran függ a mögöttes betegség helyreállításától. Azonban a meleg vagy hűvös tömörítés némi fájdalomcsillapítást okozhat az időközben. Ha fejfájása van, és az influenza miatt fellépő láz, például egy hűvös sűrítés lehet nyugtatóbb, mint egy meleg. Azonban a sinusitis okozta fejfájás jobban reagálhat a váltakozó meleg és hűvös tömésekre, javasolja az American Academy of Otolaryngology – fej- és nyaki sebészet. A helyzetétől függően előfordulhat, hogy kísérletet kell tennie a meleg és hűvös tömésekkel, hogy lássa, melyik biztosítja a legsúlyosabb fájdalomcsillapítást.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Ha gyakori, tartós vagy súlyosbodó fejfájást észlel, keresse fel kezelőorvosát, hogy meghatározza az okot és a legjobb kezelést. A legtöbb fejfájás nem jelent orvosi vészhelyzetet, de vannak kivételek. Azonnal forduljon orvoshoz, ha fejfájása bármelyik jellemzővel vagy kísérő veszélyt jelent, – hirtelen fejfájás, amely gyorsan súlyos fájdalomhoz vezet, – nyaki merevség és láz, – szemfájdalom vagy látási problémák, Korábbi migrén, – bizonytalanság, egyensúlyhiány, vagy elmosódott beszéd – túlzott álmosság, zavartság vagy lelkiállapot – gyengeség vagy bénulás a test egy adott területére;