Szorongást okozó asztmás gyógyszerek

Áttekintés

Az asztmás gyógyszerek által okozott szorongás szorongásos zavarhoz vezethet, állítja “A fogyasztóknak szóló útmutató a pszichiátriai gyógyszerekhez.” Továbbá, az asztmás gyógyszerek súlyosbíthatják a már meglévő szorongásos problémákat. Alternatívaként az asztmás gyógyszerek általában szorongást okozhatnak a pszichoszomatikus reakciónak a légzés és a gyógyszer közötti pszichológiai kapcsolat miatt, ami függőséghez vezethet, amely szorongásként manifesztálódhat az “A pszichoszomatikus orvostudomány amerikai pszichiátriai publikációs tankönyvének”.

Albuterol és Salmeterol

Az Albuterol, a Proventil és a Ventolin márkanéven forgalmazott salmeterol, az Advair márkanév alatt forgalmazott bronchodilatátorok, amelyek tüdőbetegségeket, pl. Asztmát és tüdőbetegségeket kezelnek, magyarázza John Vanin, James Helsley és David Morgan a “szorongásos betegségekben”. Hogy az albuterol és a szalmeterol alá tartozik a szimpatomimetikus aminok, amelyek stimulálják a szimpatikus idegrendszert, hasonlóan a hormonokhoz, mint az endorfin és az adrenalin. Ennek megfelelően fokozhatják a pulzusszámot, valamint émelygést, álmatlanságot és csökkent étvágyat okozhatnak, amelyek mindegyike a szorongás közös tünetei. Ennek eredményeképpen azok, akik albuterolt vagy salmeterolt szednek, ok nélkül érzik magukat aggodalomra.

kortikoszteroidok

Az asztmában szenvedő betegek inhalálhatnak vagy injekciózhatnak kortikoszteroidokat. Az agresszió és a pszichózis kiváltása mellett ezek a gyógyszerek idegességet is okozhatnak, a Vanin, a Helsley és a Morgan szerint. Az inhalációs kortikoszteroidok lényegesen kevesebb mellékhatást okoznak, mint a szisztémás kortikoszteroidok, amelyek injekciót igényelnek.

A teofillin

A teofillin orálisan alkalmazott hörgőtágító. Kémiai szempontból egy koffeinhez hasonló metil-xantin, amely csak egy metilcsoporttól különbözik. Szűk terápiás ablaka van, így a legtöbb egyéb asztmás gyógyszer hatékonyabb. A mellékhatások közé tartoznak a megnövekedett pulzusszám, hányinger, remegés, izgatottság és álmatlanság – halmozódóan a szorongáshoz fordulnak.