Jóindulatú petefészek-tumor tünetei

Áttekintés

A petefészkek jóindulatú vagy nem vaskos tumorokat okozhatnak. Ezek a tumorok a leggyakrabban gyermekkorú nőknél jelentkeznek, de a posztmenopauzás nőknél is előfordulhatnak. A jóindulatú petefészek-daganatok három típusba vannak besorolva: felületi epithelium tumorok, stromális daganatok és csírasejt tumorok. Nevezetesen, a legtöbb jóindulatú petefészek-tumor nem okoz tüneteket. A nagy daganatok és a hormonokat szelektáló hormonok azonban tüneteket okozhatnak, amelyek orvosi értékelést igényelnek a petefészekrák megszüntetésére.

Hasi és medencei kényelmetlenség

A jóindulatú petefészekrák lassan növekvő tömeg. Mivel ezek a daganatok ritkán okoznak tüneteket, a felfedezés előtt jelentős mennyiségűre nőhetnek. Néhány nő esetében a jóindulatú petefészek-daganat végül elég nagy ahhoz, hogy hasi vagy kismedencei kellemetlenségeket okozzon a közeli struktúrák behatolásával. Egy 2006-os cikkében, a Gynecologic and Obstetric Investigation című folyóiratban, a Drs. Lásd Leung és Pong Yuen beszámolót arról, hogy a stromális daganatokkal rendelkező nők körében a hasi fájdalom volt a leggyakoribb tünet, amely az esetek mintegy 44 százalékában jelentkezik. A jóindulatú petefészek-daganatokhoz kapcsolódó fájdalom gyakran unalmas és alacsony intenzitású, ami több érzést okoz Hasonlít a kényelmetlenségre, mint az őszinte fájdalom. Esetenként a daganatok csavarodnak, súlyos hasi fájdalmat okozva. Olyan nők, akik ilyen fájdalmat tapasztalnak, gyakran jelen vannak a sürgősségi ellátásban.

A hasi méret növelése

Bár a legelterjedtebb petefészek-daganatok viszonylag kicsiek maradnak a lassú növekedés miatt, egyes tömegek eléggé nőnek, jegyzi meg az Iowa Kórházak és Klinikák Egyeteme. A nagy daganatok észrevehető növekedést okozhatnak a hasi körben. A növekedés fokozatos jellege miatt a nő tévesen tulajdoníthatja a növekedést a progresszív súlygyarapodásnak. Időnként a jóindulatú petefészek stromális daganatok ascitust idézhetnek elő, a folyadék felhalmozódása a hasban, a “The Merck Manual for Healthcare Professionals” beszámol. Az aszcitikus folyadék lényeges felhalmozódása tipikusan kiterjeszti a hasat, ami megzavarodhat és kényelmetlen lehet.

Arcszőrzet és súlyos akne

A jóindulatú petefészekrák bizonyos típusai androgéneket vagy férfi nemi hormont termelnek. A férfi nemi hormonok emelkedett szintjének jelenléte gyakran az akne és az arcszőrzet növekedését okozza, az Iowa Kórházak és Klinikák egyeteme szerint.

Rendellenes méhvérzés

A jóindulatú petefészek-daganatok, amelyek ösztrogént termelnek, abnormális méhvérzést okozhatnak, amint azt az elektronikus “Atlas of Genetics and Cytogenetics in Oncology and Hematology” című elektronikus orvosi szövege is megjegyzi. A menstruáló nők szabálytalan időszakokat vagy szokatlanul súlyos vagy gyakori méhvérzést tapasztalhatnak a túlzott ösztrogén miatt. Hasonlóképpen, a posztmenopauzás nők jelenhetnek meg a méhvérzés visszatérésével. A jóindulatú petefészek-daganatokban szenvedő nők, akik nem termelnek ösztrogént, a menstruációs rendellenesség vagy a menstruáció ideiglenes abbahagyása a normál petefészekműködés tumor interferenciájával járhat.