A hideg zöld tea előnyei

Áttekintés

A világ egyik legnépszerűbb italvíz után, a zöld tea rendszeresen működik a napi rutinokban milliók számára szerte a világon. A camelia sinensis növény leveleinek forró vízben való főzésén keresztül az emberek általában fogyasztják a zöld teát forró italként. A számos egészségügyi előny azonban a hőmérséklettől függetlenül változatlan marad, így a hideg zöld tea ugyanolyan hatékony tonik a szív- és érrendszeri egészségre és a zsírégetésre.

Zsírégetés

A zöld tea gazdag polifenolokkal – olyan vegyületekkel, amelyek a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és a korral összefüggő agyi változások ellen küzdenek, az “American Journal of Clinical Nutrition” 2005. januári számának megfelelően. A zöld teában a fő polifenol epigallokatechin-3-gallát, gyakran EGCG-ként is említik. Ezt a polifenolt a “The Journal of Nutrition” szeptemberi számában jelentették, amely segít megelőzni az elhízást, csökkenti a triglicerideket, csökkenti a máj súlyát és csökkenti a testzsírt. Az elhízás elleni mechanizmus szerint a zöld tea képes megakadályozni a zsír felszívódását a belekben, ami lehetővé teszi a testből való kiválasztódását.

Kardiovaszkuláris védelem

A zöld tea hasznos szerepet játszik a szívrohamok és más koszorúér-betegségek kockázatának csökkentésében is. Az Optimum Nutrition Intézet megjegyzi, hogy a zöld tea fogyasztása enyhén csökkenti a vér teljes koleszterinszintjét, de csökkenti a nemkívánatos LDL-koleszterinszintet, miközben megnöveli a kedvező HDL-koleszterint. Ezenkívül a vérlemezkéket kevésbé ragadja meg, és csökkenti a koleszterin oxidációját, ami az atherosclerosis kialakulásához vezethet, és ennek eredményeképpen a stroke.

antioxidánsok

A zöld tea erős antioxidáns hatást fejt ki a szervezetben, ami sokféleképpen segíthet. A Maryland Egyetem Orvostudományi Centruma a polifenolokat aktív komponensként kezeli ebben a tekintetben, megjegyezve, hogy számos kísérletben gátolja a rákos sejtek kialakulását. A máj, amely a méregtelenítő vegyi anyagok oxidatív károsodásának magasabb szintje alá esik, szintén előnyös lehet a zöld tea fogyasztásából, a Maryland-i tudósok megmagyarázzák, hogy a zöldebb teát fogyasztó egyének jelentősen kevésbé valószínűek e szerv zavarainak kialakulására.