Mellékvese-stressz index: hét fázisú fáradtság

Áttekintés

A mellékvesék felelősek számos olyan hormon termeléséért, amelyek szükségesek a szervezet életfunkcióihoz. Azt is előállítják a hormonokat, amelyek a “harc vagy repülés” válaszához szükségesek, amikor a szervezet stressz alatt van. Állandó stressz vezethet ahhoz, hogy a mellékvesék túlterheltek a kimerültségig. Ez olyan betegségekhez vezethet, mint a krónikus fáradtság és az Addison-kór. A ChronicFatigue.org szerint a mellékvese-stressz-indexet úgy fejlesztették ki, hogy segítsen diagnosztizálni a betegségeket és kezelni azokat a betegeket, akik a mellékvese különböző szakaszaiban vannak.

1. szakasz

A mellékvese elégtelenségének ebben a szakaszában a kortizol és a DHEA normális szinten marad. A mellékvesék képesek kezelni a testre helyezett stresszt. A hormontermelést kissé befolyásolhatják, de a legtöbb esetben a szervezet képes kortizol és DHEA elegendő kompenzálására.

2. szakasz

A test állandó stressz mellett a kortizol szintje tovább emelkedik. A DHEA szintje fokozatosan csökken. Ahogy a mellékvesek elkezdtek küzdeni, a tünetek megjelenhetnek. A Mayo Klinika szerint az idegesség, az alvásminták zavarai, a test fájdalmai és az emésztési problémák mind jelek lehetnek, hogy a mellékvese egyre lassúbbá válik.

3. szakasz

Amikor egy személy eléri a 3. lépést, a szorongás és a kimerültség egyidejűleg megjelenik. A pánikrohamok rendkívül magas kortizolszintet eredményezhetnek a rendszerben. Mivel a DHEA szintje folyamatosan csökken, az álmatlanság lehet. Amikor ezek a két szélsőség a napi tevékenységeket érintik, az emberek általában orvosi kezelést igényelnek, a ChronicFatigue.org szerint.

4. szakasz

Ahogy a szervezet tárolja a DHEA-t, kezd elhasználódni, a kortizol szintje csökkenni kezd. A kortizol szintje csökkenhet, és a tünetek úgy tűnhetnek, hogy leengednek. A szervezet stressz alatt marad, és a kortizol és a DHEA erőforrásait kimerítik. A személy energiamintázata megváltozik. Nehéz lesz felébredni, és még nehezebb elaludni. Az alvás gyakran megszakad, mivel a vércukor csökkenni kezd.

A mellékvese fáradtságának 5. szakasza a DHEA szintjét emeli a ChronicFatigue.org szerint. Mivel a kortizol termelése megtorpant, nagyon kevés a létező DHEA alkalmazása. A kis kortizol gyorsan alkalmazható a stressz kezelésére. A test tovább gyengül, és kevés aktivitás lehetséges.

Ebben a szakaszban a szervezet megpróbálja ösztönözni a kortizol termelését, mivel a DHEA szint emelkedik a normál érték fölé. Az adrenokortikotrop hormon, vagy az ACTH nem áll rendelkezésre a folyamat táplálására, így a test tovább gyengül. Az ACTH-szintek folyamatosan csökkentek, valamint a szervezet többi hormonszintje is. Ez általában a test végső kísérlete az egyensúlyhiány kijavítására.

A 7. stádiumot ritkán látjuk, ez az alapvető mellékvese kudarc. A mellékvese többnyire nem működik, és kevés az egyensúly helyreállítása. A legtöbb esetet a 2. és 5. szakasz között fogják fel és korrigálják. A ChronicFatigue.org szerint nehéz lehet diagnosztizálni és kijavítani a problémákat, ahogy haladnak. A tünetek megértése és az egyes szakaszok folyamata kulcsfontosságú a folyamat visszafordításához.

5. szakasz

6. szakasz

7. szakasz