Az omeprazol hasüregi mellékhatásai

Májelégtelenség

A Drugs.com szerint az omeprazol vagy a Prilosec protonpumpa-gátlónak minősül. A protonpumpa inhibitorok olyan gyógyszerek, amelyek blokkolják a gyomor falán található hidrogén-kálium-ATPáz enzimeket. Az enzimek stimulálják a gyomorsav termelését. Az apoptózis az omeprazol mellékhatása. Az omeprazol-kezelésben szenvedő betegeknél számos okai vannak a hasabővülésben.

Abdominalis vérzés

A Drugs.com szerint az omeprazol használata májkárosodást okozhat. Az omeprazol elpusztítja a májsejteket, ami a máj és a felső jobb oldali hasi duzzanat gyulladásához és duzzanatához vezet. A májelégtelenség előrehaladtával a betegek olyan fejfájást mutatnak ki, mint ascites, ami további hasi fájdalomcsillapítást okoz. A MayoClinic.com szerint az ascites a májelégtelenség miatt felhalmozódott folyadék a hasban. A májelégtelenség egyéb jelei és tünetei közé tartozik a hasfájás vagy a feszülés, a bőr és a szem sárgulása, a jobb jobb oldali hasi fájdalom, az étvágytalanság, hányinger, hányás, rossz közérzet, sötét színű vizelet és agyag színű széklet.

Gyomor-daganatok

A Drugs.com szerint az omeprazol a fölösleges gáz felhalmozódását okozza a gyomorban és a belekben, ami ismert hasi puffadás. Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint, ha a felesleges gáz nem áthalad a belching és a flatulencia felett, felhalmozódhat a gyomorban és a belekben, okozhat hasi duzzanatot és gázbetegségeket. A gáz átjutása és a bélmozgás általában enyhíti a hasi puffadást. Az omeprazol által okozott megfékezés nem káros, és eltűnik a gyógyszer folyamatos használatával. Vannak over-the-counter gázellenes gyógyszerek, amelyeket a páciensek akkor használhatnak, ha a puffadás zavaróvá válik.

A Drugs.com kijelenti, hogy az omeprazol hosszú távú alkalmazása a gyomor polipok növekedését okozhatja. A gyomor polipok abnormális növekedést okoznak a gyomorban a gyomorsav, az omeprazol és más protonpumpa inhibitorok gátlása miatt. A gyomor polipok később rákos daganatokká fejlődnek. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a gyomorrák rákot okoznak, és a folyadékot a gyomorban találják fel. A gyomorban fellépő tumorok a gyomor bővülését is okozhatják.