A polifenolok előnyei

Lehetséges rák elleni küzdelem előnyei

A polifenolok olyan növényekben találhatók meg, amelyekről úgy vélik, hogy fontos egészségügyi előnyökkel járnak, az American Cancer Society szerint. Bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy a polifenolok segítenek megakadályozni az olyan egészségügyi veszélyeket, mint a rák, a magas vérnyomás, a szívbetegség és a cukorbetegség. Az előnyös polifenolokból álló élelmiszerek közé tartozik a vörös káposzta, a bogyós gyümölcsök, a vörös és lila szőlő, a brokkoli, a retek, a tea és az alma. Eddig nem volt meggyőző kutatás a polifenolok előnyeiről. A szakértők tanácsot adnak a kiegyensúlyozott étrend fogyasztásában gazdag gyümölcsökben, babokban és zöldségekben.

Lehetséges előnyök a szív egészségére

A bogyók – különösen a málna és a szamóca – az amerikai Rákkutató Intézet (AICR) szerint az ellaginsav nevű polifenolban gazdagok. Laboratóriumi vizsgálatok során az ellaginsav megakadályozta a húgyhólyag, a tüdő, az emlő, a nyelőcső és a bőr rákát. Ellaginsav rágódott a rákon keresztül bizonyos rákot okozó anyagok deaktiválásával és a ráksejt-reprodukció lelassításával. A szőlő és a szőlőlé, a fokhagyma és a zöld tea azt is feltételezi, hogy polifenolokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák egyes rákos megbetegedéseket, mondja az AICR.

Lehetséges gyulladáscsökkentő előnyök

A Resveratrol egy olyan polifenol, amely vörösborban és szőlőben található, ami a szív egészségét szolgálhatja. A MayoClinic.com szerint az orvosok egyetértenek abban, hogy a vörösbor jó a szív számára, és a kutatók szerint a polifenolok felelősek az előnyért. Úgy gondolják, hogy a polifenolok csökkenti a zsír felépülését az erekben, csökkenti a gyulladást, növeli a HDL-t vagy a jó koleszterint és megelőzi a vérrögöket. Az orvosok nem hajlandók tanácsot adni az alkoholfogyasztásból eredő egészségügyi kockázatok miatt. Az American Family Physician szerint a zöld tea csökkentheti a szívbetegség kockázatát. A gránátalma ígéretet tett a szívbetegségek kezelésében, jegyzi meg a Maryland Egyetem Orvosi Központja vagy az UMMC.

Meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre az étkezési polifenolok gyulladáscsökkentő hatásaival kapcsolatban, Joo-Heon Yoon és Seung Joon Baek cikke szerint, a Yonsei Medical Journal 2005. október 31-én. Bár az immunrendszer gyulladásos fertőzésekkel küzd, a túlzott gyulladás káros. A szerzők szerint a legtöbb betegséget, beleértve a rákot, az artériák keményedését, a szívrohamot, a cukorbetegséget, az asztmát, az allergiát és az ízületi gyulladást, gyulladás okozza. Azok az emberek, akik bizonyos polifenolokban gazdag ételeket fogyasztanak, alacsonyabb gyulladásos megbetegedésekkel járnak.