A nasonex hatóanyagai

Áttekintés

A Nasonex egy orrspray, amelyet csak receptre kaphatunk, és az orr allergia tüneteinek kezelésére szolgál, beleértve az orrfolyást, a torlódást és a tüsszentést. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-Igazgatósága felhatalmazta a Nasonex alkalmazását felnőttek és két évnél idősebb gyermekek számára. A Nasonex kezeli az allergia tüneteit a por atkák, az állati szőr, a fa és a fű pollen. A Nasonex aktív összetevője az első használat után 11 órán belül enyhíti az allergiás tüneteket, és a maximális előny egy-két héten belül megmutatkozik.

Hatóanyag

A Nasonex hatóanyaga a mometazon-furoát, gyulladásgátló kortikoszteroid. A pontos mechanizmus nem tisztázott, de úgy vélik, hogy a mometazon-furoát a különböző típusú sejtek által okozott gyulladásos válaszreakciót az allergének, például a pollen kiváltotta. A mometazon-furoát a beadás után észrevehetetlen a vérben, gyakorlatilag megszünteti a hatóanyag-kölcsönhatások lehetőségét. A vesékre vagy a májra nincs ismert hatás, ami általában biztonságos a vese- vagy májbetegségben szenvedők számára.

Adag és adagolás

A Nasonex orrspray 120 teljes spray-t tartalmaz, és mindegyik 50 mcg mometazon-furoátot tartalmaz. Használat előtt a permetet 10-szer kell pumpálni, amíg finom köd nem jelenik meg. A felnőtteknek és a 12 évesnél idősebb gyermekeknek naponta egyszer két spray-t kell használni mindegyik orrlyukban, a teljes napi 200 mikrogramm adagban. A 2 és 12 éves kor közötti gyermekeknek naponta egyszer csak egy permetet kell beadni minden egyes orrlyukba, 100 mcg teljes napi adag esetén.

Mellékhatások

A Nasonex általában jól tolerálható, de néhány mellékhatás előfordulhat, mivel intranazálisan adják be. Gyakori mellékhatások közé tartozik a fejfájás, vírusfertőzés, torokfájás, orrvérzés és köhögés. Ritka mellékhatások közé tartoznak az orális gombás fertőzések, a lassú sebgyógyulás és a szemproblémák. Az elnyomott immunrendszeri betegeknek a Nasonex-et óvatosan kell alkalmazniuk. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyen mellékhatásokat észlel.