5 mítosz a hátfájásról

Kérdezd meg a válaszokat

Vegye figyelembe a következőket: A hátfájást leggyakrabban olyan tünetek okozzák, mint a herniated (becsúszott) ágyéki lemezek, rossz a testtartás, a mag erejének hiánya, a szorosan húzódó orrnyak vagy a csípő flexorok, és túlsúlyosak. És ezek a tényezők, hogy sok népszerű kezelés és megelőzési stratégia azt állítja, hogy javítja (vagy gyógyítja).

1. mítosz: A kúpos lemezek, a csigolyák törése és a szűkület hátfájást okoz.

Ezek az “igazságok” vitathatatlanok azoknak a gyakorlati szakembereknek, akik elősegítik őket. Szakértelmeiket a személyes tapasztalatokra és az anekdotális eredményekre alapozzák. Ez az emberi természet: Ha valaki, akit ismer, profitált a csontkovácsot látni, akkor mindig (hangosan) zseniálisan hirdetik csontkovácsukat. Ugyanaz a barátainak, akik pozitív eredményeket értek el egy orvosról, fizikoterapeutáról, akupunkturistáról, masszázsterápiáról vagy személyi edzőről.

Mítosz # 2: A gerinc görbületei, a kismedencei pajzsok vagy a lábhosszú aszimmetria LBP-t okoz.

Tehát mi a probléma? Amikor hideg szemmel vizsgálja a kutatásokat, az alacsony hátfájás okozta okok és kezelések közös állításainak tudományos érvényessége megkérdőjelezhető. A legkevésbé.

3. mítosz: A központi stabilitás hiánya vagy a gyenge magerő az LBP-t okozza.

Mit jelent ez neked – különösen ha a hátad fáj? Ez azt jelenti, hogy csak azért, mert egy bizonyos orvos azt állítja, hogy egy bizonyos ok a problémád, és tökéletes bánásmódban részesülnek, az okuk nem lehet az igazi ok. A gyógymód nem feltétlenül az, ami végül a fájdalmát elmúlik. Bizonyos esetekben sok pénz fizetése ezekért a kezelésekért nem feltétlenül a legjobb megoldás.

4. mítosz: A szoros csípő hajlító (psoas) és a szorosan húzódó karom húzódik a gerincre és LBP-t okoz.

Az alábbiakban felsoroljuk az alsó-hátfájás gyakori okait, a kutatásokat, amelyek elhomályosítják az őket körülvevő sok mítoszokat és az “elvihetőséget”.

BULGING DISCS: A New England Journal of Medicine egyik mérföldkőnek bizonyult 1994-es tanulmánya szerint a fájdalommentes tanulmányi résztvevők 82 százaléka pozitív MRI eredményt adott az ágyéki tárcsák duzzanatának, kiugrásának vagy extrudálásának. 38 százalékuk több lumbális szinten volt.

5. mítosz: öreg vagy túlsúlyos LBP okoz.

Egy 2001-es tanulmány a Journal of Bone és Joint Surgery-ben kimutatta, hogy az MRI-vizsgálatok nem prediktívek az LBP kifejlődésére vagy időtartamára, és hogy a leghosszabb időtartamú alacsony hátfájással rendelkező egyedek nem rendelkeztek anatómiai rendellenességgel.

Mi a teendő, ha az alsó hátfájás ütközik

Az mit jelent? Lehetséges, hogy lemezhiba van és nincs fájdalom. És ha hullámzó tárcsa és hátfájása van? Lehet, hogy a lemez nem az ok.

VESZÉLYES VERTEBRA: A New England Journal of Medicine két 2009-es tanulmánya megállapította, hogy a vertebroplasztika, egy kockázatos eljárás, amely akril-cementet gerincoszlopba injektál a gerincoszlopon az osteoporosis okozta törések stabilizálásához, nem lehet jobb fájdalommentességet okozni, mint placebót.

SPINAL STENOSIS: Bár ez a feltétel történelmileg az LBP elkerülhetetlen oka volt, a 2006-os tanulmány a Fizikai Orvoslás és Rehabilitáció Levéltárában megállapította, hogy egy szűkített gerincvelő nem (egyedül) hátfájást okoz.

A TAKEAWAY: Ön nem ítélte meg az MRI-jét. Sokan abnormálisan fájdalommentesek. A The Lancet-ben közzétett 2009-es kutatási áttekintés szerint a klinikusoknak tartózkodniuk kell az LBP-ben szenvedő betegek rutinszerű, azonnali lumbális képalkotásától, anélkül, hogy a súlyos állapotot feltételeznék. Az Ön számára ez azt jelenti, hogy kérdezze meg orvosát, hogy milyen más diagnosztikai utakat fog használni az MRI mellett. Különösen, ha az MRI eredményeiről hall, és a “műtét” szó jön létre.

SPINAL CURVES: A Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című 2008-as áttekintése több mint 50 vizsgálatot végzett, és nem talált összefüggést a gerinc görbék és a fájdalom mérése között.

Eyal Lederman, Ph.D., egy osteopátia és több manuális terápiás tankönyv és kutató irat szerzője szerint “Nincs összefüggés a kismedencei ferde / aszimmetriás és az oldalsó sacrális alapszög és az LBP között. De lehet, hogy összefüggés van a súlyos scoliosis és a hátfájás között. ”

PELVIC TILT: Sok egészségügyi szakember úgy véli, hogy az elülső kismedencei daganatok és az erős ágyéki lordózis jelzik a hasi gyengeséget és a túl erős (vagy szűk) csípő flexorokat. Azonban a 2004-es tanulmány szerint az Allied Health Science és Practice Internetes folyóirata szerint nincs összefüggés az ágyék lordózis és a trunk flexorok, trunk extenzorok, csípő flexorok és extenzorok izometrikus ereje között. Számos más vizsgálat is hasonló eredményeket hozott.

A LEG LENGTH ASYMMETRY: Dr. Lederman szerint “Bár egyes korábbi tanulmányok korrelációt javasolnak, relevánsabbak a prospektív vizsgálatok, amelyekben nem találtunk korrelációt a lábhossz-egyenlőtlenség és az LBP között. Még azoknak a betegeknek is, akik a betegség vagy a műtét következtében az életük során későbbi életkorbeli különbségeket szereztek, a betegség kezdete után néhány évvel rossz korrelációt mutattak a hosszúszárú egyenlőtlenségek, az ágyéki skolioosis és az alacsony hátsó rendellenességek között. ”

A TAKEAWAY: Sok ember, akiknek rossz a testhelyzetük vagy az aszimmetriauk van, nulla fájdalommal járnak, míg a jobb összehangolással rendelkező emberek krónikus fájdalmat szenvednek. Tehát, ezeknek a tényezőknek az automatikus hibáztatása félrevezető, mivel a fizikai tökéletlenségek normális változásoknak tűnnek, nem patológiának. Mint Mark Comerford, a Kinetikus Ellenőrzés szerzője: Az Ellenőrzött Mozgalom kezelése azt mondja: “Nagy különbség van a rendellenesség és egyszerűen a szokásos változat között”.

Pontosabb megtalálni az adott testhelyzeteket (ha vannak ilyenek), amelyek hátfájást okoznak, például állva vagy ülve ülve, hogy a hátsó izmaidat megtartsa. Szintén fájdalom vagy fájdalom, mindannyian túl sokat ülünk. A glutaszerű erő növelése és a középső hátsó izmokban, amelyek meghosszabbodnak, amikor ülünk, segítenek nekünk, hogy küzdjünk az ülő és az alvás negatív hatásai ellen.

Hasznos megelőző stratégia: Dugattyú és súlyzó evezős változatok hozzáadása a rendszeres edzéshez, a guggolással és a halálozással együtt, mindaddig, amíg fájdalommentesen megteheti őket.

CORE STABILITY: Comerford szerint “a keresztirányú abdominis (TvA) soha nem volt kimutatva, vagy gyenge, még az LBP-ben szenvedő betegeknél sem. Csak akkor mutatkozik be, hogy csak 50-90 milliszekundumot aktivál az LBP-vel rendelkezőknél. A kutatáson keresztül tudjuk, hogy a TvA időzítési késése NEM a fájdalom oka, hanem tünete.

Ezen kívül Stuart McGill, Ph.D. És a gerinc biomechanikájának professzora a Waterloo Egyetemen: “A teljes gerinc stabilitását a teljes törzs izomzat kiegyensúlyozott merevítésével (összehúzódása) érik el, beleértve az has, a latissimus dorsi és a hátsó extenzorokat. Az egyetlen izomra koncentrálás általában kisebb stabilitást eredményez. ”

CORE STRENGTH: Dr. McGill szerint “a krónikus, ismétlődő hátrányos betegek és a tünetmentes kontrollok közötti különbségek” vagy a fájdalomban nem álló vizsgálatokban résztvevők “kimutatták, hogy az erőtől és mobilitástól eltérő változók. “Más szóval, ebben a kutatásban a fő erő nem okozta a szenvedők fájdalmát.

A TAKEAWAY: Nincs szükség rá, és nem ajánlott a hasi gomb beillesztése gyakorlása vagy sporttevékenységek során. A központi megerősítés segíthet vagy nem segíthet az LBP enyhítésében vagy megelőzésében. Amint Comerford azt mondja: “Ha minden hátfájás a gyengeség miatt volt, akkor a világ legerősebb sportolóknak sohasem lenne fájdalma, de igen.”

Sosem fáj, hogy erősítse a magizmjaidat az izmok többi részével együtt, egyszerűen a jobb egészség és a napi tevékenység érdekében. De ha alsó háti fájdalmai vannak, bizonyos core-centric gyakorlatok eltávolítása felgyorsíthatja a helyreállítást.

Dr. McGill azt mondja: “Az első lépés minden edzésben, hogy eltávolítsa a fájdalom okait. Például a flexió intoleráns háttámlák nagyon gyakoriak. A gerinchajlító gyakorlatok kiküszöbölése (pl. Lecsúszás, dörzsölés és burbe), különösen a reggel, amikor a lemezek dermednek a pihenés után, nagyon hatékonynak bizonyult az ilyen típusú problémákkal. ”

Továbbá, javítva a minőségét és a hatékonyságot, ahogyan mozogsz, szemben az erő javításával, segíthet elkerülni a hátat túlhasználatát. Más szavakkal, a testmozgás és az űrlapok kérdései, különösen akkor, ha LBP-je van.

PSOAS: A tudományos szakirodalom szerint a psoas major egy nagyon félreértett izom.

A Psoas őrnagy “Mítoszai és téveszméi: hol van a bizonyíték?” Comerford kijelenti: “Nincs szinte bizonyíték arra, hogy a psoas rövid, nem jelent jelentős mozgást a gerincben, jelentős stabilitási szerepe van az ágyéki gerincnek , A sacroilás ízület és a csípő, és a TvA-hoz hasonlóan a psoák kimutatták, hogy az LBP jelenlétében késleltetett aktivációt mutatnak. “A psoas aktiváció késleltetése tehát a hátfájás tünete, nem ok.

HAMSTRINGS: A 2012-es tanulmány a Journal of Electromyography és Kinesiology megállapította, nincs bizonyíték arra, hogy javasoljuk a passzív hamstring nyújtását, mint eszköz az LBP csökkentése hosszú ideig tartó.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az LBP tünetként kapcsolódik az LBP-hez, nem az oka. Carl DeRosa, Ph.D. És a mechanikus alacsony hátfájás szerzője: “Sokan úgy tűnik, hogy feszes hüvelyben vannak. A hüvelygörcsök azonban nem feszesek, a központi idegrendszernek köszönhetően összehúzza a hüvelykujját a nemkívánatos stressz minimalizálása és a gerinc védelme érdekében. Tüntessétek meg valakit tüneteivel, ha megnyugtatnák a hímvesszőiket.

Ezenkívül Dr. McGill szerint “az atlétika legjobb előadói szigorúbbak, mint versenyzőik. A tipikus szűkület, amelyet az emberek a hímvesszőikben érzik, valójában egy idegi feszültség, nem pedig pusztán puha-szöveti jelenség. ”

A TAKEAWAY: A Psoas kézi technikákkal történő “felszabadítására” vagy gátlására irányuló kísérletek félrevezetőek. A csípő flexorok (illiacus, rectus femoris) megnyújtása rendben van, de ezzel nem nyúlik a psoas. Ne felejtsük el, hogy a szoros csípő flexorokat nem bizonyították összefüggésbe a túlzott ágyéki lordózissal, az elülső medence pajzsával vagy az LBP okozójaként.

A Dr.McGill azt javasolja, hogy “erősítsük meg a gerinc védelmét szolgáló magizmokat, ne pedig a combnyakainkat. Ez nem azt jelenti, hogy több száz ismétlődő dörzsölést vagy más gerinc-hajlító gyakorlatot végeznek, mivel azok, akiknél háttámlák vannak, általában nagyobb mozgást gyakorolnak a hátukon, és kevesebb mozgást és terhelést okoznak a csípőikben. ”

Dr. DeRosa javasolja, hogy erősítse a glutationt (ami növelheti a csípőmozgást) és a lazátokat, mivel ezek az izmok növelhetik az ágyéki gerinc stabilitását.

TÚLFELVÉTEL: Bár intuitívnek tűnik, hogy az LBP és a felesleges súlyok összefügghetnek, a Journal of Rehabilitation Research és Development című 2007-es tanulmánya szerint a tudomány nem tudja megállapítani, hogy valójában közvetlenül kapcsolódnak-e, milyen körülmények között kapcsolódnak egymáshoz, hogyan kapcsolódnak egymáshoz , A kapcsolat erőssége (ha valójában létezik), és a változás hatása egyik állapotban a másikon. Más szóval, nem tudjuk biztosan.

A The Spine Journal egy meglepő 2012-es tanulmányában megállapította, hogy a normálisnál nagyobb testsúlyú (összességében 30 fontot meghaladó) kumulatív vagy ismétlődő terhelés nem káros az alany ágyéklemezére. Tény, hogy az L1-L4 lemezdiagenerációban enyhe késést figyeltek meg a nehezebb férfiaknál, szemben a karcsúbb társaikkal.

RÉGI ÉLET: Egy 2009-es népesség-alapú tanulmányban 34902 dán ikrek 20-71 év alatt. A fiatalabb és idősebb egyének között nem volt szignifikáns különbség az LBP gyakoriságában

Annak ellenére, hogy a lemezdiagnosztika körülbelül 30 éves kortól kezdődik, az öröklődés nagyobb szerepet játszik a lemez degenerációjában. Dr. Lederman szerint “a kutatás az ikreknél kimutatta, hogy a gerinc degeneráció 47-66% -a az öröklődésnek tulajdonítható.”

A TAKEAWAY: A kor vagy a túlsúly nem garantált hátfájás. És a hátfájást nem szabad fújni, mint egyszerűen ezeknek a problémáknak a mellékhatása. A felesleges súlycsökkenés mindig jó ötlet az egészséges egészségre, de ha túlsúlyos a LBP, nem jelenti azt, hogy a súlyvesztés után nem lesz jövőbeli hátfájás.

Egy biztos dolog? Rengeteg ember súlyosbodik, ahogyan elöregszik. Az intelligens táplálkozás és a rendszeres testmozgás segít megőrizni az energiát. Ez csak nem akadályozza meg az alsó hátfájást, ha hajlamos rá.

Lehetséges, hogy a hátad egy ponton fáj. De nagy hiba az egészségügyi szakemberek számára, hogy megakadályozzák vagy kezeljék az LBP-t a testtartással, erősséggel vagy rugalmassággal kapcsolatos általános feltevések alapján. Ehelyett minden hátfájás esetét egyénileg kell kezelni és értékelni, bizonyos fájdalmas pozíciók és mozdulatok eltávolításával, a fájdalommentes gyakorlatok és tevékenységek kiemelésével.

Az a tény, hogy a statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb akut LBP 2-5 nap múlva javulni kezd, és jellemzően nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) és (tolerálható) aktivitása esetén kevesebb mint 1 hónapon belül megoldódik.

Ez azt jelenti, hogy nem szabad kezelést kérnie, amikor a háta be van zárva? Természetesen nem. Csak azt tudjátok, hogy irreális, hogy bármelyik speciális kezelést vagy speciális gyakorlási módszert megáldja, mint az akut hátfájás mágikus gyógymódja. Amikor egy hátfájás szakember azt mondja: “Tudom, mi a problémád, és tudom, hogyan kell gyógyítani”, hallgass, de szkeptikusak legyenek. Ez a személy segíthet Önnek. De ha figyelembe vesszük az időt és a pénzügyi befektetéseket, ne feledkezzünk meg a tudományos tényekről. Senki sem tudja megjósolni, hogy az egyén hogyan reagál az egyik típusú hátfájás kezelésére.