Egy rövid összefoglaló a futballról

Míg a labdarúgás eredetét a rögbi és a labdarúgás felé nyeri, az amerikai futball egyedülálló története olyan játékot eredményezett, amely lényegesen különbözik az elődjétől. Mint ilyenek, még azok is, akik ismerik a rögbi és a labdarúgó labdarúgást, nehezen tudják követni a labdarúgást. Noha egy rövid összefoglaló talán nem fedezi eléggé a labdarúgás bonyolultságait, alapvető szabályai és céljainak ismerete segíthet a játék mélyebb megértésében.

A 100 yardos, 53 yardos szélesség mérésével a hivatásos labdarúgó mező határait fehér vonalak jelölik a széleken. Minden mezőnyben egy fehér vonal húzódik a mezőn, és mindegyik 1 yardos pontnál kis fehér vonal húzódik a mező mindkét oldalán. A mező mindkét végén egy végső zóna, egy 10-től 53-yardos pontozási terület. A gerincoszlopokat vagy az “oszlopokat” az egyes végzónák külső határának közepén helyezik el, amelyek a legalsó ponton 10 láb magasak, és 18 láb 6 hüvelyk szélesek, mindegyik oldalon 30 láb magas állványok vannak.

Minden csapat 11 játékost játszik egyszerre, a támadó csapat pedig megkísérli előretolni a labdát a mezőnyben, és a védekező csapat megpróbálja megakadályozni ezt. A támadó oldal a központ körül forog, aki visszaállítja a labdát a játék elkezdéséhez, és a játékvezető, aki megkapja ezt a pillanatot, és vagy fut, átadja a labdát egy másik játékosnak, vagy átengedi a labdát a mezőnybe. A fennmaradó játékosok két támadó őr és két meccs, akik védik a védekező vonalat a védekező vonalból, és különböző széles vevőkészüléket, akik megpróbálják elkapni a passzust, a futófelületeket, a labdát a középpontból és a futásból, , Akik blokkolhatják a védelmi és fogási passzokat.

A védekező oldalak többféle linebackerből, védekező végekből és védekező eszközökből állnak, mindegyik megpróbálja blokkolni a futásokat és áthaladni, vagy áttörni a támadó vonalon, hogy kezelje vagy “zsákolja” a játékvezetőt, mielőtt kiadja a labdát. A fennmaradó játékosok sarokvédők és zsetonok, akik a támadó játékosokat követik a mezőn, hogy megakadályozzák a futásokat, blokkolják vagy lehallgassák a passzolókat, és megpróbálják kényszeríteni a futókat, hogy “roncsozzák” vagy elveszítsék a labdát.

A játék négy negyedre van felosztva, melyek mindegyike 15 perc hosszúságú. A játék minden fele egy kickoffel kezdődik, egy csapat a labdát a saját 30 yardos vonalán lőni a labdát, a másik pedig a labdát a lehető legmagasabban elkapni és futni. Ha a rúgás vevõjét lekicsinyítik vagy kilépnek, akkor az elsõ lefelé szól. A támadó csapatnak ezután előre kell haladnia a labdát 10 méterre egy új első lefelé. Ha ezt nem teheti meg a negyedik lefelé, a birtok automatikusan megy a védekező csapatnak. Jellemzően azonban a támadó csapat “punt,” vagy rúgja fel a labdát a mezőre a harmadik után.

Ha a támadó csapat képes vagy futni vagy átengedni a labdát a másik csapat végső zónájába, akkor egy pontot kap, és 6 pontot kap. Ezt követi a védekező csapat 2-yardos vonalán lévő extra pont próbálkozás, a kapuból való rúgás 1 pontot ad, és a végső zónába 2 ponttal növeli a futást. A 2 pontot is érdemes egy “biztonság”, amely akkor következik be, ha a labdát birtokló játékos kezeli a saját végső zónájában. Ha a támadó csapat pontokat akar hozzáadni anélkül, hogy elérné az ellenfél csapatának végső zónáját, akkor “különleges csapatait” fel lehet hívni, hogy megkíséreljék a mezőny célját. A mezőny célpontja a labdát a távolabbi csapat oszlopaiból indítja. Ha sikeres, 3 pontot ér.

Területén

Csapatok és támadások

Védelem

Általános játékszabályok

Pontozás